Hlavní sponsor

Banner
Banner
Banner
Banner

IGC Browser

Banner
Banner
Banner

Reklama

Banner

UP SUMMIT XC 2 M PDF Tisk Email
Napsal uživatel Miloš Lauermann   
Neděle, 01 Květen 2011 10:45

Mým úplně prvním školním křídlem byl UP Flash před 20 lety. Dodnes si pamatuji červenou látku s mnohobarevnou aplikací na hraně, ten dotyk tkaniny a její vůni, s logem vystřelující UP do nebes. V těch dobách létali na křídlech UP legendární piloti Uli Weismeyer a Richard Gallon, značka byla tehdy na soutěžích velmi silná díky jejich křídlu Katana a později Gambit, na kterém ostatním utíkali Oli Russell, Steiglar, Brinkeby...

Létal jsem skoro na všech modelech této značky, od Stellar, přes Vision, Vision classic, Soul. Veškeré velikosti modelu Summit, téměř všechny Kantegy, Tranga a Targa i všechny tandemy....

A tak je mi pocit pod křídly UP velice známý…

A teď tu mám Summit XC2 a čeká, kdy ho vezmu za „áčka“.

Dovážil jsem se na vzletovku v rozmezí 100 až 102 kg pro velikost M, včetně sedačky Impress 2. Start je přírodní a snadný, křídlo se zvedne nad hlavu jako jeden kus.
Nejprve byly řídičky, nastavené ve výrobě, příliš dlouhé, tak jsem musel přistát a trochu je zkrátit.

Od chvíle, co mně křídlo zvedlo do vzduchu jsem zřetelně cítil pocit inspirující důvěry. Ovladatelnost XC2 za letu na mně udělala opravdu dojem. Velice krotké, s úpravným chováním, dobře vyvážené a vyztužené křídlo. Jen nezbytná zpětná vazba pro ukázání směru stoupáku.

První zatáčka ukazuje střední tah v řídičce, s dobrou obratností, bez klesání v zatáčkách.

Povolením prsního popruhu se křídlo uvolnilo směrem k větší mrštnosti a obratnosti. Ploché zatáčky a stoupavost jsou silnou stránkou tohoto křídla. Tohle křídlo je za slabých podmínek termický zabiják. Ustředí každou bublinu, bez ztráty jádra stoupáku.

Za silných podmínek se křídlo chová zcela jednolitě a stoupá bez jakýchkoliv divných pohybů či oscilací. S tímhle křídlem je opravdu těžké minout jakýkoliv stoupák, tedy pokud nemáte po ruce zrovna nějakou podstatnou výmluvu ;-).

Půjčil jsem XC 2 mému kamarádovi Monimu a když přistál, tak prohlásil, že XC2 je „....měkčí a příjemnější na létání EN-B křídlo než Mentor 2.“ Souhlas.

Velké uši je snadné podržet, jsou stabilní a otevřou se znovu samy. Klouzák křídla XC2 je docela dobrý i pro kategorii EN-C.

Speed má střední chod, spíše jako Trango 3, přitom speed na první příčce zvýší maximální rychlost o 5 km/h! Velmi použitelné a efektivní.

Celkový pocit pod tímhle křídlem mně silně připomněly dřívější konstrukce firmy UP, na kterých jsem létal dříve …

Závěr
Křídlo je určeno pro ty EN-B piloty , kteří sice chtějí vstoupit do třídy EN-C, ale vyžadují větší míru bezpečnosti. Já si navíc myslím, že je také mnohem příjemnější pilotovat takovéto křídlo!!!
Ti piloti EN-D, kteří „sesednou“ do XC2, pak na něm najdou klidné útočiště pro dlouhé XC přelety, jako kdyby letěli na svém oblíbeném gauči nebo na obláčku :-).

obrázky: https://picasaweb.google.com/Ziad.bassil/UPSUMMITXC2M#

video: http://www.youtube.com/watch?v=ddCbYnZWamI

Stav k 30.04.2011 19:32

Zdroj

Aktualizováno Úterý, 03 Únor 2015 23:15