Hlavní sponsor

Banner
Banner
Banner
Banner

IGC Browser

Banner
Banner
Banner

Reklama

Banner

NIVIUK ARTIK 3 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Miloš Lauermann   
Pondělí, 28 Listopad 2011 21:54


Křídlo Artik2 bylo svého času jedním z mých oblíbených křídel, létal jsem na něm rok. Oceňoval jsem jeho účinnost ve vzduchu a překrásnou ovladatelnost. Tak trochu zvědavě jsem čekal na Artik 3 abych viděl, co konstruktér pro nás uvařil tentokrát. A nakonec křídlo přišlo!
 

Na rozdíl od Artik 2 není u jeho následovníka použit materiál Mylar. Místo toho jsou použity lehké panely s plastickými výztuhami v náběžce tak, jak je to u celé nové generace křídel.

Start je snadný, křídlo hladce „vyskočí“ nad hlavu.


 

Křídlo Artik 3 ukázalo poměrně vysokou základní rychlost, okolo 40 km/h, velice rychle po startu, s důležitým pocitem bezpečnosti.
 

Poté, co jsem testoval některá moderní křídla kategorie EN-C, mohu křídlo Artik 3 postavit na špici křídel této kategorie, na kterých jsem doposud letěl, a to zejména na prvním stupni speedu.
 

Artik 3 je při sešlápnutí druhého stupně speedu velmi rychlé, s velice konkurenceschopným klouzákem! A vypadá to, že má i vůbec nejvyšší maximální rychlost.

Ovladatelnost křídla Artik 3 musím popsat jako výjimečně příjemnou, s přesnými, lineárními, krátkými řídičkami, jejichž tah bych hodnotil jako střední až tvrdý a s rychlou odezvou na řízení přenášením hmotnosti pilota.

Křídlo má snahu točit „naplocho“ a efektivně. Artik 3 reaguje na stažení řídičky do rychlé zatáčky velmi příjemně a po vypuštění řídičky se křídlo rychle srovná.
I při vzletovém zatížení na horní hranici velikosti 25 vám Artik 3 pomůže zachránit se i ve slabých stoupácích, které můžete lépe trefit díky jeho schopnosti postupovat vpřed, bez výraznějších kyvů, ať už ve směru letu, tak i napříč. Ve výsledku tak Artik 3 lépe plachtí.

Velké uši, které vytvoříte stažením šňůr B3, vypadají poněkud směšně, ale v kombinaci se speedem dosáhnete vyklesávání až -3,5 m/s.

Shrnutí: Společnost NIVIUK předvedla zase vynikající práci, jejímž výsledkem je výborné křídlo v kategorii EN-C, velmi výkonné, s vyváženými vlastnostmi. Uvažuji o tom, že si tohle křídlo podržím…

Stav ke dni 28.11.2011 22:08

Link na zdroj.

Další fotografie.
 

Aktualizováno Úterý, 03 Únor 2015 23:17